Pen en papier of laptop?

Wat werkt beter om informatie te onthouden: aantekeningen maken met pen en papier of met de laptop?

Als je weet dat ons brein wezenlijk verandert door de omgeving. Als je weet dat ons lichaam deel uitmaakt van onze omgeving. Dan weet je dat  informatie opslaan niet los kunt zien van ons lichaam, hoe we ons lichaam gebruiken en de omgeving waarin we ons bevinden.

Er is ooit een experiment geweest, waarin verschillende groepen proefpersonen een verhaal moesten lezen, zonder dat ze wisten dat er later naar de inhoud van het verhaal gevraagd zou worden. Eén groep las alleen het verhaal, een andere groep beantwoordde enkele schriftelijke vragen over de tekst en weer een andere groep besprak de vragen met andere proefpersonen. Er was ook een groep proefpersonen die met elkaar het verhaal moesten uitbeelden. Na afloop werden alle groepen verrast met een geheugentest over het verhaal. 

De resultaten lieten zien dat de groep die het verhaal moest uitbeelden het meest van het verhaal onthouden had. 

Het gebruiken van het lichaam kan dus leiden tot een betere opslag van het geheugen.

En dan komen we bij de vraag die ik aan het begin van dit verhaaltje stelde: Wat werkt beter om informatie te onthouden: aantekeningen maken met pen en papier of met de laptop?

Aantekeningen maken met pen en papier dus. Zelfs als je je aantekeningen na afloop weggooit. Waarom? Bij schrijven gebruik je immers je lichaam.