Relatie en veiligheid: de basis

Welkom in jouw klas. Je bent de spreekstalmeester van dertig verschillende leerlingen.Hoe ga je ervoor zorgen dat je in je lesgeven contact maakt met elke leerling? Wat ga je doen om hun aandacht vast te houden. Hoe stimuleer je hun enthousiasme om te leren? Veel leerkrachten vinden de concepten van het Process Communication Model erg bruikbaar om contact te maken met elke leerling en ze gemotiveerd te houden.

PCM biedt leerkrachten en anderen een manier om met mensen te communiceren en ze te motiveren door af te stemmen op hun favoriete referentiekader. Dr. Taibi Kahler, de grondlegger, categoriseerde deze referentiekaders en onderscheidde zes verschillende persoonlijkheidstypen. Hij ontdekte dat ieder type een eigen voorkeur heeft om te communiceren.

Dr. Kahler onderscheidt eigenlijk zes verschillende ‘talen’ en zes verschillende manieren waarop mensen gemotiveerd worden, gebaseerd op hun persoonlijkheidstype. Daarnaast ontdekte hij dat elk persoon een voorspelbaar ‘distresspatroon’* heeft als zijn behoeften niet op een positieve manier vervuld worden.

Volgens PCM onderzoek heeft iedereen een van deze persoonlijkheidstypen als basis. Geen van deze typen is slechter of beter dan het andere en elk type heeft zijn sterke en zwakke kanten. Vaak worden de zwakke kanten zichtbaar als mensen in ‘distress’ raken. Dit gebeurt wanneer hun psychologische behoeften niet worden vervuld. Het brein is dan niet meer in staat om optimaal te denken of tot leren te komen. UIT: Zo kun je mij bereiken, Patricia Antersijn

In mijn volgende blog leg ik uit welke de 6 persoonlijkheidstypen zijn, met de bijbehorende sterke en zwakkere kanten. 

*In het Nederlands gebruiken we vaak het woord ‘stress’, wat zowel positief als negatief kan zijn. ‘Distress’ is negatieve stress.