Ons bijzondere brein

Een van de meest opzienbarende ontdekkingen vanuit de neurowetenschappen is dat ons brein maakbaar is. Het is niet zo dat je ergens goed of slecht in bent en dat daar niets aan te veranderen is. Ons brein is namelijk in staat om nieuwe verbindingen tussen hersencellen  te maken, waardoor we ergens beter in kunnen worden. En die verbindingen worden versterkt naarmate je ze vaker gebruikt.

Bij allerlei complexe taken – zoals rekenen, lezen en lopen – zijn er veel verschillende zenuwcellen uit het brein betrokken. Tussen die zenuwcellen vindt elektrische en chemische communicatie plaats. Hoe meer signalen van de ene naar de andere zenuwcel gestuurd worden, des te meer er gecommuniceerd wordt en hoe groter de kans is dat er sterkere verbindingen (synapsen) ontstaan.  Meer en sterke synapsen zorgen voor efficiĆ«nte informatieverwerking in het brein, omdat dit de volgende keer dat de neuronen gaan communiceren, sneller gebeurt. 

Dit proces gaat veelal onbewust en voelen wij niet, maar gaandeweg ontdek je dat je iets geleerd hebt, omdat je bijvoorbeeld dat liedje, dat je steeds op de radio hoorde, ineens kunt meezingen.

Bijzonder toch?