Hoe je je brein kunt helpen met concentratie

Online lessen geven,  ervoor zorgen dat het thuis ook een beetje loopt…Het zijn behoorlijk wat uitdagingen waar we mee te maken hebben gehad de laatste tijd.  Heb je het als lastig ervaren, om vanuit een thuissituatie te werken ? Om je aandacht erbij te houden en je werk af te krijgen?

Vanuit het brein bezien is het logisch als je deze vraag volmondig met ‘ja’ beantwoordt. Het brein wordt momenteel blootgesteld aan behoorlijk wat uitdagingen, zowel zichtbare (thuiswerken is nieuw), als onzichtbare (de angst voor wat het virus ons gaat brengen).

Met de juiste gereedschappen KUN je werken vanuit focus en je lessen zo efficiënt mogelijk aanpakken en afronden.

Brain-based: hoe werkt aandacht in het brein?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geeft het brein NIET aan elke prikkel die voorbij komt, aandacht. Gelukkig maar, want dat zou veel te veel zijn. Ons brein maakt een selectie tussen belangrijke en minder belangrijke informatie. Waar het lastig wordt, is als ons brein moeite heeft te beslissen wat nu belangrijk is en wat minder belangrijk is.

Ons brein is in staat om drie dingen te doen als het gaat om aandacht.

 1. De aandacht hebben voor datgene waar je mee bezig bent
 2. De aandacht terughalen naar datgene waar je mee bezig was
 3. Het kunnen buitensluiten van prikkels vanuit de omgeving

Hoe kun je je brein helpen met deze drie onderdelen?

Voordat ik de praktische tips met je deel, is het essentieel om een onderscheid te maken tussen twee types aandacht:

1.reflexmatige aandacht

2.aangeleerde aandacht

Je reflexmatige aandachtssysteem reageert automatisch op prikkels vanuit de omgeving. Zo zul je automatisch opkijken als er een brandweerauto met sirene langskomt. 

Het aangeleerde aandachtssysteem is wat je meestal nodig hebt op school. Het (blijven) focussen op een schooltaak is waar het hier om gaat.

Waarom is dit een essentieel onderscheid?

Reflexmatige aandacht zit in ons DNA, het is er, en het blijft er. 

Veel meer controle hebben we over ons aangeleerde aandachtssysteem.

Praktische tips

Om je aandacht te optimaliseren zijn er drie benaderingen:

 1. Het verminderen van afleiding vanuit de omgeving
 2. De taak interessanter te maken voor ons brein
 3. De aandachtsboog te vergroten

1.Upgrade je omgeving

 • Neem een paar minuten de tijd om je nieuwe “werk”omgeving te bestuderen. Verwijder rommel. Rommel in je directe omgeving leidt je brein af. Doe de spullen in een kast, gooi een doek eroverheen of schuif het onder de bank. Zolang je brein het maar niet kan waarnemen.
 • Gebruik oordopjes of een koptelefoon om niet afgeleid te worden van de geluiden om je heen. Heb je kinderen voor wie je toch enigszins beschikbaar voor moet zijn? Spreek af dat ze alleen in noodgevallen bij je voor je neus mogen staan. (maak een noodgevallen top 3)
 • Zet alle notificaties van je telefoon of je laptop uit. Leg je telefoon in een andere ruimte. Spreek met jezelf af dat je 5 tot 10 minuten op je telefoon mag kijken zodra je een taak af hebt.

2.Maak je werktaak zo aantrekkelijk mogelijk

Aangezien je brein ‘aan’  gaat op het moment dat de opdracht uitdagend, betekenis en belonend is, is het zaak om zoveel mogelijk van deze ingrediënten op te nemen in de opdracht.

Hier zijn een aantal ideeën:

 • Begin je werk (of je les) met iets waar je enthousiast over bent, of met iets dat je van nature al leuk vindt. Dat kan zijn een overleg met een collega, of een les met je leerlingen. Of misschien vind je het leuk om na te denken met welke interessante vraag je je les gaat beginnen. Start met dat ene leuke onderdeel en benut dit enthousiasme zo lang mogelijk.
 • Bedenk, voordat je begint, WAAROM je deze taak belangrijk vindt. Zeg hardop: “Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen dit goed onthouden”, of “Als ik dit af heb, dan kan ik daarna lekker slapen” of “Ik vind het belangrijk dat ik mijn collega’s hiermee kan motiveren”. Zoiets.
 • Bouw een beloning in voor jezelf. Bijvoorbeeld:”Als ik klaar ben, ga ik lekker een aflevering op Netflix kijken. Bedenk een beloning voor jezelf die je alleen kunt krijgen als je thuis bent.

3.Train je ‘aandachtsspier’

Als je brein alle kanten op gaat, en je wilt je toch echt focussen op je werk, geef je brein dan een ‘brain work out’.

 • Begin elke werktaak met een 1-minuut mindfulness oefening. Zoek een rustige plek op in je huis, zet de wekker op 1 minuut en denk alleen aan je ademhaling. Adem in, adem uit….
 • Doe een korte bewegingsoefening voordat je je begint. Loop een blokje om het huis, ren de trap een paar op en af, doe een korte yoga oefening.
 • Een uitgerust brein is een meer gefocust brein. STOP met scrollen over allerlei nieuwe informatie over het virus, of allerlei andere nieuwtjes die op je pad komen. Zorg voor voldoende nachtrust.

Natuurlijk heeft iedere persoon te maken met zijn of haar eigen unieke situatie en zal hiermee ook op zijn eigen manier mee dealen. Beschouw de bovengenoemde tips dan ook als richtlijnen en gebruik ze op de manier die het meest bij je past.