5 tips hoe je je kind kunt helpen met zijn concentratie

Steeds maar weer kijken op je mobieltje. Waar komt dit gedrag vandaan? Waarom kunnen we er zo moeilijk mee stoppen? Zit het in onze genen of is het aangeleerd?

Het mag duidelijk zijn, het gedrag is aangeleerd. Iedereen kent wel het ‘Pavlov effect’. Ivan Pavlov deed rond 1890 onderzoek naar de speekselproductie bij honden in reactie op voedsel. Hij ontdekte dat de honden al speeksel begonnen te produceren op het moment dat hij de kamer binnen kwam, ook als hij geen voedsel bij zich had. Er is dus een relatie tussen binnenkomende informatie en de reactie hierop. Dit wordt conditionering genoemd. En dit effect blijft lang aanhouden.

Het werkt hetzelfde bij mensen. Als wij eenmaal een object associëren met een beloning, dan duurt het heel lang voordat deze associatie weg is.

Het is de beloning die verslavend is. Zolang gedrag beloond wordt zullen we dit gedrag blijven vertonen, ook als we een tijd niet beloond worden.

Het beloningseffect bij een mobieltje is nog sterker omdat bij social media de beloning niet als vanzelf volgt. Je krijgt namelijk niet iedere keer als je op je mobieltje kijkt, een leuk berichtje te zien. Bij een variabele beloning waarbij de beloning verschilt in frequentie en grootte duurt het langer voordat de associatie is uitgedoofd. En dus houd je, elke keer als je op je telefoon kijkt, de hoop dat dat leuke berichtje voorbij komt.

Wat kun je doen om de concentratie te verbeteren?

5 tips

1.Laat je kind beseffen dat aandacht aan iets geven een kostbaar goed is. Je gaat niet zomaar 2 uur aandacht geven aan huiswerk als het ook 1 uur kan zijn.

2.Vraag je kind hoe lang het duurt voordat het na een bliepje van de telefoon weer volledig geconcentreerd aan het werk is. (Dat is namelijk 7 minuten. En als je 6 bliepjes in een uur krijgt is dat 6 x 7= 42 minuten). Beetje zonde van dat kostbare goedje dat aandacht heet.

3.Weet dat concentratie niet vanzelf gaat in deze moderne tijd waarin we overspoeld worden met aandacht afleiders als mobieltjes en social media. Wil je echt niet gestoord worden? Richt je omgeving dan zo in dat je niet uit je concentratie wordt gehaald.

4.Concentratie kan aangeleerd worden! De geconditioneerde relaties doven na verloop van tijd weer uit. Wijzig je instellingen op je mobiel, zodat je geen notificaties meer krijgt van sociale media. Of zorg ervoor dat als je gaat leren en je wilt niet gestoord worden, je altijd je mobieltje weg legt.

5.Zorg ervoor dat je start met een korte huiswerktijd en voer dit beetje bij beetje op. Is de taak met aandacht uitgevoerd (zorg wel dat de tijd past bij jouw kind!), dan volgt er altijd een beloning.