Nog even dit  doen, nog  even dat doen… HELP! ( KP 4 concentratie- en verwerkingstijd)

Online lessen geven,  ervoor zorgen dat het thuis ook een beetje loopt…Het zijn behoorlijk wat uitdagingen waar we mee te maken hebben gehad de laatste tijd.  Heb je het als lastig ervaren, om vanuit een thuissituatie te werken ? Om te focussen en je werk af te krijgen?

Vanuit het brein bezien is het logisch als je deze vraag volmondig met ‘ja’ beantwoordt. Het brein wordt momenteel blootgesteld aan behoorlijk wat uitdagingen, zowel zichtbare (thuiswerken is nieuw), als onzichtbare (de angst voor wat het virus ons gaat brengen).

Met de juiste gereedschappen KUN je werken vanuit focus en hiermee je lessen zo efficiënt mogelijk aanpakken en afronden.

Wil je eerst weten hoe je brein werkt  als het gaat om aandacht en concentratie? Lees dan hier verder.

Praktische tips

Om je aandacht te optimaliseren zijn er drie benaderingen:

 1. Het verminderen van afleiding vanuit de omgeving
 2. De taak interessanter te maken voor ons brein
 3. De aandachtsboog te vergroten

1.Upgrade je omgeving

 • Neem een paar minuten de tijd om je nieuwe “werk”omgeving te bestuderen. Verwijder rommel. Rommel in je directe omgeving leidt je brein af. Doe de spullen in een kast, gooi een doek eroverheen of schuif het onder de bank. Zolang je brein het maar niet kan waarnemen.
 • Gebruik oordopjes of een koptelefoon om niet afgeleid te worden van de geluiden om je heen. Heb je kinderen voor wie je toch enigszins beschikbaar voor moet zijn? Spreek af dat ze alleen in noodgevallen bij je voor je neus mogen staan. (maak een noodgevallen top 3)
 • Zet alle notificaties van je telefoon of je laptop uit. Leg je telefoon in een andere ruimte. Spreek met jezelf af dat je 5 tot 10 minuten op je telefoon mag kijken zodra je een taak af hebt.

2.Maak je werktaak zo aantrekkelijk mogelijk.

Aangezien je brein ‘aan’  gaat op het moment dat de opdracht uitdagend, betekenis en belonend is, is het zaak om zoveel mogelijk van deze ingrediënten op te nemen in de opdracht.

Hier zijn een aantal ideeën:

 • Begin je werk (of je les) met iets waar je enthousiast over bent, of met iets dat je van nature al leuk vindt. Dat kan zijn een overleg met een collega, of een les met je leerlingen. Of misschien vind je het leuk om na te denken met welke interessante vraag je je les gaat beginnen. Start met dat ene leuke onderdeel en benut dit enthousiasme zo lang mogelijk.
 • Bedenk, voordat je begint, WAAROM je deze taak belangrijk vindt. Zeg hardop: “Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen dit goed onthouden”, of “Als ik dit af heb, dan kan ik daarna lekker slapen” of “Ik vind het belangrijk dat ik mijn collega’s hiermee kan motiveren”. Zoiets.
 • Bouw een beloning in voor jezelf. Bijvoorbeeld:”Als ik klaar ben, ga ik lekker een aflevering op Netflix kijken. Bedenk een beloning voor jezelf die je alleen kunt krijgen als je thuis bent.

3.Train je brein om te focussen

Als je brein alle kanten op gaat, en je wilt je toch echt focussen op je werk, geef je brein dan een ‘brain work out’.

 • Begin elke werktaak met een 1-minuut mindfulness oefening. Zoek een rustige plek op in je huis, zet de wekker op 1 minuut en denk alleen aan je ademhaling. Adem in, adem uit….
 • Doe een korte bewegingsoefening voordat je je begint. Loop een blokje om het huis, ren de trap een paar op en af, doe een korte yoga oefening.
 • Een uitgerust brein is een meer gefocust brein. STOP met scrollen over allerlei nieuwe informatie over het virus, of allerlei andere nieuwtjes die op je pad komen. Zorg voor voldoende nachtrust.

Natuurlijk heeft iedere persoon te maken met zijn of haar eigen unieke situatie en zal hiermee ook op zijn eigen manier mee dealen. Beschouw de bovengenoemde tips dan ook als richtlijnen en gebruik ze op de manier die het meest bij je past. 

Ps. Lukt het niet? Heb je een baaldag? BLIJF NIET HANGEN in de gedachte “Had ik het maar anders gedaan…” Schuldgevoel is een bijzonder onproductieve emotie. Morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen. Perfecte mensen bestaan niet.

Pps. Ben je benieuwd wat breinvriendelijk leren kan betekenen voor jouw school? Kijk dan even op mijn website www.brain-based.com

De informatie en tips die in deze nieuwsbrief gegeven worden, zijn gebaseerd op het gedachtegoed van Eric Jensen CEO, Jensen Learning Brain-Based Education.